Een complimentje: het vergroot je zelfkennis, werkt positief op je zelfbeeld en motiveert. Toch is het soms moeilijk om complimenten te ontvangen. En te geven. Met welke complimenten bereik je het grootste effect bij je kind?

Deze week was het complimentendag. De ene mens geeft veel complimenten aan anderen, de ander weinig. Hoe complimenteus je ook wel of niet bent, je wil altijd dat je compliment aankomt bij de ander. En dat is nog niet zo eenvoudig. Kijk maar naar dit voorbeeld:
‘Hey lieve ouder, je bent geweldig!’
Misschien denk je: ‘wat leuk of aardig’.  Maar waarschijnlijker is dat je denkt: ‘hoezo denkt zij dat van mij? Zij kent mij helemaal niet (goed)’. Of: ‘Nou, ik weet nog zo net niet of ik geweldig ben, want ik werd vanochtend nog boos op mijn kind’. Kortom je beoordeelt het compliment dat de ander je geeft. En dat is nou vaak net niet de bedoeling van die ander. Die ander geeft om te geven en wil dat het compliment je versterkt; je versterkt in je zelfkennis, zelfbeeld en motivatie. Herkenbaar toch? Bijvoorbeeld als je je kind een compliment geeft, als iets is gelukt wat je kind daarvoor nog niet kon.
 
Geef je compliment indirect

Wil je dat je compliment altijd raak is? Verwoord hem dan op een indirecte in plaats van een directe manier.

Direct: ‘Hey lieve ouder, je bent geweldig’,
Indirect: ‘Hey lieve ouder, wist je dat je geweldig bent?’
 
Voel je het verschil? Bij de indirecte woordkeuze ligt het accent op ‘wist je dat’. Dààr ga je als ontvanger over nadenken of zo je wil aan twijfelen. Maar de échte boodschap, het compliment dat je geweldig bent, blijft onaangetast. Die boodschap (dat je geweldig bent) glijdt zo naar binnen en wordt opgeslagen in je lijf en hoofd. Mooie zin om op te slaan, nietwaar?! 
 
Zo kun je ook jouw directe complimenten, herformuleren. Voor gegarandeerd meer zelfkennis, een positiever zelfbeeld en meer motivatie. 
Situatie direct (op resultaat) indirect (op proces)
Je kind heeft na extra oefenen met rekenen een hoger cijfer gehaald. “Goed gedaan!” “Hoera! Wist je al dat je een doorzetter bent?”
Je kind heeft een broertje of zusje geholpen iets. “Wat goed, dank je wel” “Papa, wist je al dat <naam kind> al voor zichzelf én anderen kan zorgen?”
Welk indirect compliment geef jij je kind vandaag?
Voor meer zelfkennis, een positiever zelfbeeld en motivatie!
 
NB: De indirecte methode is niet de enige weg voor effectieve complimenten. Over de andere vormen schrijf ik in de toekomst nog een blog. Nu al nieuwsgierig? Neem dan contact met me op.

 

      leonie