Deze week is het in veel delen van het land vakantie. Wat gaan jullie doen? Ga je weg en de wereld ontdekken? Of blijf je lekker thuis? Wat je ook gaat doen: ik wens je 1-op-1 tijd met je kind. Want deze week een paar keer 30 minuten 1-op-1 met een (van je) kind(eren) zijn, maakt dat je kind zich dapperder en meer tevreden voelt. Wie gunt zijn kind dat niet? 

In 2020 deed ik met drie collega’s onderzoek naar het effect van het verhogen van het aantal 1-op-1 activiteiten per week tussen ouder en kind op humeur en gedrag van het kind. Hoewel het onderzoek wetenschappelijk gezien niet respresentatief is, leverde het interessante resultaten op, die door andere onderzoeken worden gesteund.

Aanwezig, of toch niet?

De afgelopen maanden hebben je kinderen veel tijd in jouw relatieve bijzijn doorgebracht. Door de lockdown was je meer fysiek in elkaars nabijheid. In veel gezinnen door de week, in sommige gezinnen alleen in het weekend. Maar was je er dan ook echt? Had je dan ook net zoveel onverdeelde aandacht voor je kind als voor de lockdown? Vaak niet: vaak moest er gewerkt worden. Of niet-gewerkte tijd ingehaald worden. Je lijf was meer zichtbaar voor je kind, maar jouw aandacht niet. 

1-op-1 met je kind: emotionele ontwikkeling

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ouderlijke responsiviteit (onder andere de mate waarin jij 1-op-1 interactie aangaat met je kind) een positief effect heeft op de sociaalemotionele ontwikkeling van je kind en op het voorkomen van gedragsproblemen. Wij waren benieuwd of die effecten anno 2020 met alle verleidingen van social media, werk, sociaal leven en dergelijke nog zouden bestaan. We deden in 2020 op kleine schaal een experiment.

Dapperder

De resultaten van het experiment zijn niet respresentatief: daarvoor was de steekproef te klein. Maar de resultaten liggen wel in lijn met die van wetenschappelijk en respresentatief onderzoek. Wat blijkt? Na het verhogen van het aantal 1-op-1 activiteiten tussen ouder en kind, voelt het kind zich na het experiment vooral dapperder (zelfvertrouwen!) en meer tevreden (toename positieve humeurskenmerken). Daarnaast voelt het kind zich minder moe en verveeld (afname negatieve humeurskenmerken). Ouders gaven aan dat hun kind na het experiment minder negatieve gedragskenmerken vertoonde. Wat wil je nog meer?

Ik wens jou een fijne vakantie met veel 1-op-1 momenten met je kind(eren)!

 

 

PS: het onderzoek helemaal lezen? Neem contact met mij op.

      leonie