Vorige week hield ik een online workshop. Ik besprak met de aanwezige ouders dat zo’n online workshop het voordeel heeft dat je nog even naar je kind kan gaan, als inslapen niet lukt. Waarna een ouder opmerkte dat haar kinderen meteen insliepen. Heerlijk om te horen vond ik dat, omdat ik in mijn praktijk veel ouders zie worstelen met inslapen, doorslapen of wakker worden van hun kind(eren).

Niet zozeer dat andere geluid was fijn, maar vooral ook de luchtigheid waarmee ze het zei. Herkenbaar hè?! Als iets goed gaat in je gezin, dan kun je er heel luchtig naar kijken, terwijl een probleem zwaar op je drukt. Alleen van het woord ‘probleem’ krijg je al minder energie. Luchtigheid is dan ver te zoeken. En luchtig doen als iets zwaar voelt, is tegennatuurlijk en lukt vaak niet.

Hoe kom je dan onder het juk uit?

Hoe zou het voor je zijn als je niet naar het probleem zou kijken, maar naar de wens? In het geval van slaapproblemen: ontspannen in bed liggen. Dat geeft direct een ander gevoel! Nog een paar voorbeelden:

  • Last van heimwee (probleem) – bij een vriendinnetje logeren (wens)
  • Ruzie hebben (probleem) – leuke tijd hebben (wens)

Voel je dat er een andere energie uitgaat van het centraal stellen van de wens? En merk je ook dat je ineens weer ideeën krijgt, hoe je de wens zou kunnen realiseren? Terwijl je je daarvoor afvroeg wat je nog kon doen om het probleem van je kind op te lossen? Blokkade! 

Nieuwe ideeën

Praat eens met je kind over de wens die hij of zij heeft, die het omgekeerde is van het probleem. En gegarandeerd dat je kind dan ineens ook ideeën heeft om dat te bereiken. Want de blokkade van de energie van het probleem is weg. Er is letterlijk en figuurlijk een nieuw perspectief. 

Welk probleem van jezelf of je kind wil jij ombuigen naar een wens?

Schrijf die wens eens op een paar post-its. Plak ze op plekjes waar je vaak komt. Zo word je iedere dag een paar keer herinnerd aan de wens. Hierdoor komt je wens centraal te staan in je gedachten gedurende de dag. In plaats van het probleem.

En alles wat je aandacht geeft groeit. En zeg nu zelf: dan laat je toch liever de wens groeien dan het probleem? Van klein zaadje nu, zo net door jou voor het eerst gedacht, tot grote mooie bloem of boom als teken van kracht en vertrouwen om die wens te realiseren.

Welke wens willen jij en je kind laten groeien? Ik hoor het graag!

      leonie