“Nu even niet”, “wacht even, ik moet dit even afmaken”, “straks, oké?”.
Zeg jij dit regelmatig wanneer jouw kind vraagt om mee te doen met een spelletje? Of als je kind je even iets wil laten zien? Of iets wil vragen? Dan ben je niet de enige.

Tijd voor je kind

We hebben het ontzettend druk met werk, gezin, huishouden, familie, vrienden, clubjes en de hele online wereld. De intelligente lockdown bracht daar tijdelijk verandering in: alle sociale activiteiten vielen tijdelijk weg. Had jij toen juist meer tijd voor je kind? Of juist nu je kind weer naar school gaat?

Verrassing

Uit onderzoek blijkt dat gerichte aandacht van ouders voor hun kind(eren) leidt tot minder gedragsproblemen en socialer gedrag van het kind (o.a. Poulain, 2019 / Radesky et al, 2014/2016). Op zich niet verbazingwekkend, maar sommige waargebeurde verhalen, raken mij nog steeds. Zoals het verhaal van de moeder van Zarah. Zij vertelde me dat ze op een dag heel bewust de keuze had gemaakt om zich na het avondeten alleen te concentreren op het spelen van een spelletje met haar dochter. Geen afleiding van mobiel, tv of huisgenoten, gewoon even ongestoord samen wat doen. Het was leuk geweest en daarna was alles zo gegaan als normaal. Tot de volgende ochtend … toen moeder beneden kwam, had haar dochter de tafel al gedekt. Iets wat moeder altijd doet.

Gelukkig

Natuurlijk is het de vraag of de tafeldekactie van dochter volledig toe te schrijven is aan de quality time die moeder investeerde in de avond daarvoor. Moeder voelde dat wel zo en het stimuleerde haar wat vaker haar mobiel weg te leggen en meer met haar dochter te gaan doen. Mede omdat ze er zelf ook blijer van werd. En is dat niet wat we allemaal willen? Je blij en gelukkig voelen?

Hoe dan?

Meer quality time met je kind dus om je blij en gelukkig te voelen .… Een fijne gedachte. Maar hoe doe je dat met je drukke agenda? Daar kan ik je bij helpen. Samen met drie collega’s doen wij onderzoek naar het effect van 1 op 1 activiteiten op het humeur en gedrag. Het onderzoek houdt het volgende in:

  • 3x een 1 op 1 activiteit met je kind doen
  • die activiteit bepalen jullie zelf en doen jullie waar je wilt
  • 2x online een aantal vragen beantwoorden (5 minuten)
Zweten

Begin je nu al te zweten omdat je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen? Juist dan is het een goed idee om mee te doen! Want als je het meteen inplant of afspreekt met je kind, dan ben je ineens een stuk zekerder dat je het ook daadwerkelijk gaat doen!

Misschien weet je eigenlijk niet eens waardoor je vaak wordt afgeleid. Waardoor je aan het einde van de dag niet de tijd voor je kind hebt genomen die je had bedacht. Ook dan moet je meedoen!

En wie weet ben jij wel iemand die zeker weet dat je nooit afgeleid wordt als je kind aandacht vraagt. Dan is het helemaal leuk en een makkie om deel te nemen!

Doe mee!

Is jouw kind tussen de 9 en 12 jaar? Meld je dan aan voor het onderzoek en je ontvangt dan direct meer informatie en de link naar de online vragen in je mailbox (afzender: Anne-Maartje Blok). Is jouw kind jonger of ouder? Niets staat je in de weg om samen tijd vrij te maken voor jouw kind. Online de vragen invullen mag dan ook. Wij nemen de resultaten dan zijdelings mee.

Meer informatie en aanmelden

Lijkt het je leuk om met onze steun 3x 1 op 1 met je kind bezig te zijn? En wil je tegelijk een bijdrage leveren aan onderzoek? De online vragen zijn anoniem in te vullen en natuurlijk krijg je van ons de resultaten als het onderzoek is afgerond. Leuk als je meedoet!

Veel plezier samen!

      leonie