Wist je dat er heel veel manieren zijn om liefde te uiten? En dat we allemaal onze eigen voorkeur hebben hoe we graag liefde willen ontvangen en geven? De een wil het liefst een knuffel, de ander een compliment en weer een ander juist aandacht. Wat vindt jij het fijnst om te ontvangen als teken van liefde?

Vijf liefdestalen van Gary Chapman

Gary Chapman is een Amerikaanse relatietherapeut en ontdekte in zijn praktijk dat een deel van relatieproblemen soms werd veroorzaakt door verschil in voorkeur voor liefdesuitingen binnen de relatie. Want stel dat jij een knuffel het liefst ontvangt als als ultiem teken van liefde, dan ben je ook geneigd om vooral knuffels als jouw teken van liefde aan een ander te geven. Maar wat als die ander een knuffel niet per se ziet als teken van liefde, maar als opdringerigheid? En stel nou eens dat die ander juist een compliment ziet als teken van liefde, terwijl jij daar net weer wat minder mee hebt. Dan krijgen jullie eigenlijk allebei niet wat je wil en geef je elkaar ook niet wat de ander nodig heeft. Op zich geen probleem, maar het kan leiden tot je onbegrepen en niet gezien of niet geliefd voelen. Chapman deelde zijn observaties over liefdesuitingen in, in vijf liefdestalen. Op die manier kon hij koppels laten uitzoeken wat hun voorkeurstaal is en zo bij elkaar meer begrip creëren.

Jij en je kind

Als koppels anders kunnen denken over wat de fijnste manier van liefde uiten is, dan kunnen kinderen dat ook. Hoe loopt de liefdesstroom tussen jou en je kind? Harmonieus? Dan hebben jullie wellicht dezelfde liefdestaal. Of wat gespannen? Dan hebben jullie misschien een andere liefdestaal. Hoe beter je weet wat je eigen voorkeurstaal is en die van je kind, des te beter je kan afstemmen op je eigen en de ander zijn of haar behoeften. Voor nog meer begrip en verbinding tussen jou en je kind!

Wat zijn de liefdestalen van Chapman? 

Op internet is uitleg te vinden over de liefdestalen van Chapman. Daarnaast heeft Chapman er een boek over geschreven. De informatie legt niet alleen uit welke talen er zijn, maar ook welke gedragingen er bij horen. In onderstaand overzicht heb ik die voor je toegespitst op uitingsvormen van je kind. Daarna kun je lezen hoe jij en je gezin op een leuke manier kunnen achterhalen wat jullie voorkeursliefdestaal of -talen zijn en zo meer rekening met elkaar houden!

 1. Lichamelijke aanraking
  Kusjes, knuffels, hand geven bij samen lopen of zitten, op je schoot zitten, tegen je aan zitten of lopen, veel aanraken, kroelen, aaien, masseren

 2. Tijd en aandacht
  Veel met je willen delen, veel samen samen willen doen, 1-op-1 aandacht vragen, zeggen dat je niet luistert / dat het verhaal nog niet klaar was.

 3. Positieve woorden
  Geeft complimentjes, vraagt complimentjes, aanmoedigingen, bemoedigingen, gevoelig voor toon en positiviteit.

 4. Cadeautjes
  Deelt knutselwerkjes en tekeningen uit, geeft klein speelgoed weg en straalt vooral als je zegt dat je het lievelingseten speciaal voor hem of haar hebt gemaakt. Geniet ontzettend van grote en kleine cadeautjes. Toont en draagt (ketting) gekregen cadeaus aan anderen, koestert ze en vertelt er over.

 5. Dienstbaarheid
  Helpt graag bij klusjes in huis, niet vanwege de klusjes maar om te helpen en geniet ook van geholpen worden. Heeft iets over voor een ander en dat zit meer in gedrag (dus doen) dan geven (liefdestaal cadeaus). Ook helpen aankleden, eten geven of iets leren aan broertjes en zusjes hoort bij deze liefdestaal.
Hoe zoek je uit wat de voorkeurs liefdestaal is van je kind of gezin? 

Je kan op meerdere manieren de voorkeurstaal van je kind achterhalen. Let wel op: bij jonge kinderen is dit nog in ontwikkeling, dus blijf alert op veranderingen.

 • observeer je kind de komende tijd thuis
 • kijk hoe je kind richting anderen dan je gezin doet
 • vanaf een jaar of 9 kan je kind reflecteren op zichzelf en kun je de 5 liefdestalen uitleggen en samen in gesprek over jullie voorkeuren als gezin
 • vul een vragenlijst in. Op internet zijn diverse testjes te vinden voor volwassenen. Zo kun je ontdekken wat jouw liefdestaal is. Er zijn (bij mijn weten) geen testjes voor kinderen, maar door de vragen die jij zelf doorloopt krijg je een beter beeld van de 5 talen en kun jij waarschijnlijk de voorkeurstaal van jouw kind/kinderen sneller ontdekken.

Veel plezier! 

      Leonie