Ze oogde down

Ze oogde down toen ze de praktijk binnenkwam. Ze had net haar cijfer voor Engels teruggekregen: een 7,5. Niets om je ongelukkig over te voelen, zou je zeggen. Het was dan ook niet het cijfer waardoor ze zich rot voelde… Ze bleek de laagste score van de klas gehaald te hebben. En daarom voelde het voor haar alsof ze een 4 had gehaald. Alsof ze niks kon, niet goed genoeg was, had gefaald. Want wie wil er nu de laatste zijn?

Onbewust doen we het continu: onszelf vergelijken met anderen. Niet alleen kinderen doen dat, maar ook wij, volwassenen: de buurman die een duurdere auto heeft, die collega die een groter huis heeft, de vriendin die knappere kinderen heeft. En anno nu wordt vergelijking nog meer gestimuleerd door social media waarin iedereen bijna alleen maar zijn successen laat zien: het geeft je het gevoel dat iedereen een leuker, beter, mooier en succesvoller leven heeft dan jij. Dus ik kon de last van dit meisje van 9 zó goed begrijpen!
.
Wat kun je doen als je merkt dat je kind zichzelf vergelijkt met anderen? Help hem of haar zich te vergelijken met … zichzelf! Door te vragen naar eerdere prestaties van je kind of te vragen naar het eigen gevoel van je kind over de prestatie. Want wat bleek: dit meisje haalt bijna altijd een 7,5 voor haar Engels. Dus ze had precies op haar eigen niveau gepresteerd. En ook haar eigen gevoel over die 7,5 was eigenlijk prima. Pas toen ze door had gehad dat de rest van de klas hoger had gescoord, had ze een verdrietig gevoel gekregen. En dat gevoel had haar eigen tevredenheid volledig laten verdwijnen en haar onzeker gemaakt over haar kunnen. Dus gun je kind meer zelfvertrouwen en help te vergelijken met … zichzelf.

Groet, Leonie