Wie denkt er bij het woord ‘Corona’ nog aan het heerlijke gele biertje dat je drinkt met een limoentje? Ik denk bijna niemand meer. Coronabier deed er bijna een eeuw over om zover te komen als waar ze nu staan. Het Coronavirus vervaagde het binnen twee maanden …

Corona & jij

Waar we Coronabier associëren met zomer, muziek en plezier, associëren we het coronavirus met ziekzijn, dood en angst … Associaties zijn superkrachtig. Waar je een merknaam onthoudt als woord, onthoud je associaties als beeld. Ze werken dieper door in je lichaam. In dit geval dus met angst. Angst is een lichamelijk mechanisme. Het zorgt ervoor dat je moeilijker logisch kan nadenken. Het zet je in de overleefstand[1] en vermindert je vermogen om logisch na te denken en te relativeren. Dat is heel handig als er ineens een grote leeuw voor je staat, maar niet in ons huidige leven.

Hoe help je je kinderen met het onderwerp Corona?

Nu heb je je rationele denkvermogen nodig. Want je kind hoort óók wat je zegt. En je kind voelt jouw angst aan. Dus óf ze gaan vragen stellen óf ze worden onrustig en tegendraads. Niet van Corona, maar van de angst van jou. Want als degene waarop hij of zij wil bouwen angst heeft, dan doet dat ook iets met jou als kind. Je kind wil niets liever dat jij je weer blij en gelukkig voelt. Dan kan je kind ook weer blij zijn.

1. Wel of niet over Corona praten met je kind:

Misschien wil je je kind niet bang maken en ben je geneigd om in de buurt van je kind niet te praten over Corona. Of misschien wil je je kind juist maximaal beschermen en wil je het risico uitleggen. Maar los van wat jij wil, gaat het er om wat je kind nodig heeft. In veel gevallen is dat: gewoon lekker gelukkig kind zijn. Dus daarbij past geen eng verhaal over een virus dat zich verspreidt en mensen ziek maakt en zelfs doodmaakt. Voor een jong kind staat zo’n verhaal gelijk aan een enge film met monsters die hem of haar komen pakken. Dat houdt je kind dan wel even bezig …Wat vertel je dan wel? Want kinderen horen en zien veel. Dus niets zeggen is geen optie.

Als je merkt dat je kind er iets over ziet (bv Jeugdjournaal) of staat mee te luisteren, kun je vragen ‘want vind jij er van dat Corona er is?’ en dan ‘hoe voel jij je dus?’. Afhankelijk van dat antwoord kun je meer uitleg geven. Als je kind zegt: ‘ik voel me wel een beetje bang’ dan kun je bijvoorbeeld vragen: ‘waar ben je bang voor?’.

Want als je kind zegt: ‘dat ik niet naar school kan’, dan hoef je het niet over ziek worden of doodgaan te hebben. Je kind zit dan namelijk meer met het probleem van niet naar school kunnen. Dan is dat het onderwerp waarover je praat. Zo sluit je niet alleen aan bij het gevoel en de belevingswereld van je kind, maar maak je het onderwerp ook niet groter dan nodig.

2. Hoe praat je over Corona met je kind?

Een virus is iets heel abstracts voor een kind. Maar je kind kent wel griep. Vergelijk Corona daar dan mee. Zo is je verhaal begrijpelijker. Vertel dat Corona een soort griep is. Zeg bijvoorbeeld dat er heel veel soorten griep (gebruik bv blokjes lego in verschillende kleuren) zijn en dat die eigenlijk ook allemaal een naam hebben zoals Corona, maar dat we die anderen gewoon ‘griep’ noemen. Van al die soorten die we al kennen, weten we al hoe erg de griep kan worden en welk medicijn je kan helpen om sneller beter te worden. Corona is een nieuwe griep die we nog niet kenden (doorzichtig legoblokje bijvoorbeeld). Dus weten we ook niet precies hoe naar die griep is (welke kleur het heeft). Ook hebben we nog geen medicijn die je kan helpen sneller beter te worden. Vandaar dat iedereen er nu zo veel over praat.

3. Hoe kan je reageren op vragen van je kind?

Ik heb het heel heet en ik moet hoesten: heb ik nu Corona?
Het is logisch dat je kind de symptomen van Corona 1-op-1 koppelt aan Corona: dat hoort je kind immers op school, op tv en van jou. Ook nu kun je je kind ontzorgen. Bijvoorbeeld door weer te zeggen dat Corona een soort griep is en dat alle griepsoorten deze symptomen hebben.

Gaan er veel kinderen dood aan Corona?
Wat achtergrond: meerdere artikelen halen studies aan die hebben aangetoond dat -om een nog onverklaarbare reden-, kinderen minder vatbaar zijn voor het virus: 2% van het aantal besmettingen in China betreft kinderen onder de 20, terwijl het bevolkingspercentage onder de 20 jaar ongeveer 20% is. Er is daar één kind (tussen de 10 en 20 jaar) overleden aan Corona. Dus je kan je kind met een gerust hart vertellen dat er bijna geen kinderen dood gaan aan Corona. Omdat het virus kinderen niet zo snel ziek maakt.

 

Heb jij vragen van je kind waar je je vanaf vraagt hoe je nou handig antwoordt? Stel ze mij hieronder of persoonlijk via een bericht.

 

 

      leonie

 

[1] https://www.youtube.com/watch?v=jEHwB1PG_-Q