Staken? Hoe moet dat met de kids?

 

Meestal heb ik het strak gepland: dan staan alle vakanties en studiedagen al voor de eerste schooldag van het jaar in onze digitale gezinsagenda. Met ‘alarmpjes’ bij de studiedagen. Die herinneren mij dan een week of twee weken van te voren aan die studiedag. Dat heb ik mezelf  ‘aangeleerd’ toen ik eens twee dagen van te voren er pas achter kwam dat er één was… Sindsdien ALTIJD alarmpjes en meteen de digitale agenda bijwerken als school het rooster verspreidt. Want er was dus paniek: want waar lieten we de kids op zo’n korte termijn? Heb jij al een plan voor de stakingsdagen van eind januari?

Tips voor een leuke invulling van de stakings- of studiedag

De school van mijn kinderen heeft besloten om niet te gaan staken, maar er komt wel een reguliere studiedag aan. Ik moet er maar eens mee aan de slag gaan, want straks zit onze eigen werkagenda vol met onafzegbare afspraken en hebben mijn (schoon)ouders andere plannen voor de dag. Hier een paar tips waar ik mezelf en ook jou mee kan inspireren:

  1. In één keer klaar:
    • Regel een logeerpartijtje bij oma, opa, tante of vriendin: door de overnachting meteen twee dagen onder de pannen.
    • Koop een extra dag in bij de BSO. Daar doen ze die dag ook vast leuke speciale dingen!
  2. It’s time voor quality time: neem vrij en:
    • Ga een lang weekend weg (skiën in Winterberg?) met je hele gezin. De wintermaanden zijn lekker voordeling én je kunt meteen je 2020-voornemen van meer quality time met je gezin voor januari alweer afvinken 😉.
    • Doe een leuk uitje met het gezin. Een pretpark, dierentuin, natuurgebied of (binnen)speeltuin
    • Maak er een speldag van. Bordspellen, dekbedhuttenbouwen, pictionary, Fifatoernooi, Filmmarathon, samen een stad bouwen in Minecraft, HeelHollandBaktdag … volg je kind in zijn belevingswereld, speel vol mee en geniet!
  3. Gedeelde smart is halve smart:
    • Jij en je partner nemen allebei een dag vrij: gedeelde smart is halve smart. Of een familielid neemt een dag voor zijn of haar rekening.
    • Je regelt met een andere ouder dat jouw kind een dag bij hun kan zijn en de volgende dag pas jij op hun kind.
    • Je inventariseert in de klassenapp wie er die dag off-site kan werken. À la een schoolreisje brengen de ouders van kinderen die moeten werken hun kind naar bv Ballorig, het zwembad, of … en een of een paar ouders blijven daar en/of werken ondertussen vanaf die plek. Een tikkie voor de frietjes tijdens de lunch en geregeld is het (met dank voor het idee aan een paar moeders van groep 7 die dit al eens kleinschalig hebben gedaan 😉).
  4. Een duikje in de wereld van …:
    • … jouw werk: misschien kan jouw kind een dagje mee met je werk? Kan hij of zij kleine klusjes voor je doen.
    • … het werk van die vriend/vriendin met dat te gekke beroep waar je kind makkelijk een (halve) dag mee mag.
  5. Home alone 
    • Is je oudste kind een jaar of 11-12? Dan zou je kunnen overwegen om je kinderen een ‘Home Alone’ experiment te laten doen.
    • Thuis werken: geeft ook een home alone effect aan je kinderen als jij in een andere ruimte gaat werken dan zij. Bovendien irriteer je elkaar dan niet (kids: ‘pap, stop eens met je mobiel, ik wil wat vragen’, jij: ‘jongens mag het geluid wat zachter, ik kan me niet concentreren’).
Wat is jouw briljante idee voor de stakingsdagen?

Ik hoor het graag van je, zodat we deze lijst samen kunnen laten groeien én andere ouders ermee kunnen inspireren. Voor zorgeloze studie- en stakingsdagen in de toekomst!

 

 

 

Groet, Leonie